Al meer dan een eeuw ontdekken archeologen er de ene na de andere vondst uit de Romeinse tijd. Grobbendonk was toen een baandorp of vicus. Elke vondst is een stukje van een mysterieuze ondergrondse puzzel.
Naar aanleiding van een nieuwe invulling voor de Mercuriussite (voormalige McCainsite) door Van Wellen Group, gaan archeologen van All-Archeo bvba tussen 19 augustus en 31 oktober op zoek naar het volgende puzzelstuk. En dat doen ze niet achter gesloten deuren.
Zeg niet zomaar een dorp tegen een vicus
Een vicus vervulde belangrijke religieuze, administratieve en financiële functies voor de Romeinse overheid. Vanaf het midden van de 1ste eeuw n.C. was er bewoning in Grobbendonk, die zich ontwikkelde rond een openbaar gebouw. Vanaf de tweede helft van die eeuw krijgt de nederzetting een boost.
De site wordt groter. De houten huizen worden vervangen door stenen exemplaren. Langzaam groeit de kleine nederzetting uit tot een baandorp langs een brede centrale weg van wel 9 meter breed. Erlangs is er plaats voor wonen, ambacht, administratie en religie.
De vicus van Grobbendonk groeide uit tot het grootste religieuze centrum in de regio. Rond het markt- en/of tempelplein staan maar liefst drie tempels. Aan welke god deze tempels gewijd waren, weten we nog niet. Er was verder nog een publiek badhuis en een mogelijke herberg of stapelhuis.
Op zoek naar een volgend puzzelstuk
Met het huidige onderzoek, dat onder leiding staat van Liesbeth Claessens, proberen archeologen een nieuw stuk van de puzzel te vinden op het terrein van de Mercuriussite. Liesbeth: "We willen nagaan hoe die vicus eruitzag en of we ons op de Steenberg net in het centrum ervan bevonden of eerder aan de rand. We gaan ook na hoe de vicus doorheen de tijd evolueerde en of er nog oudere sporen onder zitten."
Welkom op de site
All-Archeo doet dit onderzoek niet achter gesloten deuren. Zij bouwen een kleine tentoonstelling op waarin de vondsten en resultaten van vorig onderzoek aan bod komen.
Liesbeth: "Elke donderdag tussen 29 augustus en 31 oktober kan iedereen een gegidste rondleiding volgen op de Mercuriussite. Daar vertellen we meer over ons beroep als archeologen en welke vondsten er gedaan zijn.
Deze rondleidingen starten om 11 uur. Kom zeker langs voor jouw wekelijkse update op de Mercuriussite, langs de Nijverheidsstraat en de Vorselaarse Baan. Ook klassen zijn welkom op de site. We voorzien er eveneens op donderdag tijd voor en binnenkort brengen we de scholen op de hoogte."
Open Monumentendag
Op zondag 8 september, tijdens Open Monumentendag, gaan er extra rondleidingen door. Wat er op dat moment zichtbaar zal zijn, weten de archeologen nu nog niet. Een weg, een tempel, gebouwen, waterputten, ovens ...
Kom het bewonderen tijdens de rondleiding 'Graven bij Mercurius'. Deze gegidste wandelingen starten om 13, 14, 15 en 16 uur. We raden aan om aangepast schoeisel te dragen (platte, gesloten schoenen).
Kinderen kunnen zich die dag zelfs even archeoloog wanen. Ze gaan in een passende tenue op ontdekkingstocht op de site en gaan als archeoloog op zoek naar wat verborgen zit in de bodem. Deze activiteit is in samenwerking met Werkgroep Archeologie Mercurius en is doorlopend tussen 13u en 16u.
Meer info op de website van Open Monumentendag: https://www.openmonumentendag.be/evenementen/graven-bij-mercurius